Μοντέλο: 1009959
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
4,00€

Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η προσφυγική του οικογένεια πέρασε στη Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη και τελικά εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά του Πειραιά. Εργάστηκε, προπολεμικά, στην ταβέρνα της οικογενείας του «Τα Αραπάκια», που βρισκόταν στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού και γνώριζε επιτυχία.
Ο Νίκος Γόδας ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία, αρχικά στις αλάνες με τους συνομηλίκους του. Αργότερα και όταν πλέον φάνηκε το ταλέντο του, εντάχθηκε και αγωνίστηκε στον Άρη, μια εκ των επίσημων και δυναμικών ομάδων της Κοκκινιάς και κατόπιν στον «Κεραμεικό» Καμινιών, σωματείο του ομώνυμου εργοστασίου. Μετά την έναρζη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο της κατοχής, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγάλες αγάπες της ζωής του. Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και σκοράρει απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο εντός του Πειραιά, Εθνικό αλλά και απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό.
Την ίδια περίοδο, παράλληλα με την ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Γόδας ως μέλος του ΚΚΕ, συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση ως μαχητής του 5ου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά. Ο Νίκος Γόδας, το 1944, λοχαγός πλέον του ΕΛΑΣ πολεμά απέναντι στους Γερμανούς και τους Έλληνες δοσίλογους ως επικεφαλής λόχου στη μάχη της 7ης Μαρτίου στην Κοκκινιά. Επίσης έλαβε μέρος σε μάχες στον Πειραιά και στο Πέραμα, όπως και στην κρίσιμη επιχείρηση για την προστασία της Ηλεκτρικής Εταιρείας από γερμανικό σαμποτάζ, κατά την εκκένωση Αθήνας και Πειραιά από τις κατοχικές δυνάμεις.
Τον Δεκέμβρη του 1944 παίρνει μέρος στα Δεκεμβριανά. Πολεμά και πάλι τους Άγγλους στη Δραπετσώνα, στον Προφήτη Ηλία και στο νεκροταφείο της Ανάστασης στον Πειραιά. Στις συγκρούσεις αυτές η μονάδα του Γόδα έχει πολλές απώλειες. Με την αποχώρηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την Αθήνα και τον Πειραιά, η μονάδα του καταφεύγει αρχικά στη Λαμία και μετά στο όρος Βελούχι στη Ρούμελη, σε μονάδες του ΕΛΑΣ που βρίσκονταν εκεί.
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ο Νίκος Γόδας επιστρέφει στον Πειραιά όπου συλλαμβάνεται και καταδικάζεται στη δίκη που έμεινε στην ιστορία ως «Δίκη του ασύλου της Κοκκινιάς». [...] (Από την έκδοση)

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή